16 Απριλίου 2022

Καλώς ήρθατε στο Crime Fiction Greece!


Σας καλωσορίζουμε στο νέο μας blog, το "Crime Fiction Greece", ή σε συντομογραφία το "CFG"! Η νέα μας αυτή σελίδα είναι αφιερωμένη σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αγαπημένα για εμάς λογοτεχνικά είδη. Την Αστυνομική Λογοτεχνία. Ένα είδος που συνεχώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, όπως άλλωστε και το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται.
Από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, έχουν γραφτεί χιλιάδες αστυνομικές ιστορίες. Κόντρα σε όλους εκείνους που εδώ και δεκαετίες προμήνυαν το τέλος της Αστυνομικής Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι τα αστυνομικά σενάρια μυστηρίου έχουν πλέον εξαντληθεί και πως ό,τι είχε να προσφέρει το είδος, το έχει προσφέρει ήδη, οι νέοι συγγραφείς συνεχίζουν να μας δίνουν σπουδαία έργα με εξαιρετική πλοκή και απρόσμενες ανατροπές. Και επιπλέον, για όσους διερωτώνται εάν οι παραδοσιακές μέθοδοι στις οποίες στηρίζεται το αστυνομικό αφήγημα, αυτές δηλαδή που έχουν ως άξονα την εξιχνίαση των εγκλημάτων μέσω της αναλυτικής λογικής, έχουν πλέον ξεπεραστεί από σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους της Αστυνομικής, όπως η έρευνα του DNA και ο εντοπισμός των ενόχων μέσω των διαδικτυακών τους επαφών, η απάντηση είναι αρνητική. Το αστυνομικό αφήγημα έχει μέλλον, καθώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και τις νέες μορφές τεχνολογιών, όπως και στις νέες τάσεις και φόρμες της λογοτεχνίας. Όπως οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μπορούν σήμερα να μετασχηματίζονται και να παίζονται με επιτυχία στο θέατρο ως σύγχρονες αποδόσεις, έτσι και οι αστυνομικές ιστορίες μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής τους.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι εξακολουθεί να υπάρχει για το είδος πεδίον δόξης λαμπρόν, εμείς είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε σε αυτό, μέσα από αναλύσεις, άρθρα και παρουσιάσεις, με σκοπό να σας κρατάμε πάντα ενήμερους και να σας βοηθούμε στην επιλογή των βιβλίων σας.
Τι θα περιλαμβάνει το blog μας; Άρθρα για την Αστυνομική Λογοτεχνία και τα συγγενικά της είδη, παρουσιάσεις παλαιών και νέων εκδόσεων, βιβλιοκριτικές, βιογραφίες συγγραφέων, διαγωνισμούς και πολλά άλλα.
Φυσικά, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια. Μπορείτε να μας στέλνετε τα κείμενά σας για έλεγχο και δημοσίευση, να μας γράφετε τις απόψεις ή τις κριτικές σας για βιβλία που διαβάσατε, να μας πληροφορείτε για νέες εκδόσεις ή για εκδηλώσεις που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας.
Σας καλούμε να μας συντροφεύσετε σε αυτό το ταξίδι για να ανακαλύψουμε μαζί νέα, μυστηριώδη και επικίνδυνα μονοπάτια και να εξερευνήσουμε τις σκοτεινές διαδρομές της σκέψης στα μυαλά των πιο διάσημων εγκληματιών στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας!...

«Νομίζω ότι στον καθένα αρέσει ένα καλό έγκλημα,
με την προϋπόθεση ότι δεν είναι το θύμα.»
Άλφρεντ Χίτσκοκ, 1899-1980, Βρετανός σκηνοθέτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου