17 Μαΐου 2022

Για την Αστυνομική Βιβλιοθήκη σας 6: Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του


Συγγραφέας: Γιώργος Λεονταρίτης
Εκδότης: Άγρα
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2013
ISBN: 978-960-505-058-0
Αριθμός σελίδων: 144
Τιμή: 10,50 ευρώ

Στα πλαίσια των κυκλοφοριών των εκδόσεων Άγρα για το έργο του μεγαλύτερου Έλληνα αστυνομικού συγγραφέα Γιάννη Μαρή, σειρά παίρνει ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο-έρευνα γύρω από το πρόσωπο και τη δράση του εν λόγω δημιουργού. Ο Γιώργος Λεονταρίτης είχε τη τύχη όχι μόνο να δουλέψει κοντά στο Μαρή αλλά και να συνδεθεί μαζί του, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι το θάνατο του δημοφιλέστατου συγγραφέα.
Μαθητής, μα και καλός φίλος, έστω και διαφορετικής ηλικίας, έχει πολλά να θυμηθεί από μια γοητευτική συνοδοιπορία κοντά στο «δάσκαλό» του στη δημοσιογραφία. Καρπός της φιλίας αυτής, μα και φόρος τιμής στο μεγάλο δημιουργό του χώρου, αποτελεί το βιβλίο αυτό. Το οποίο μας μεταφέρει νοερά σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Γιάννη Μαρή, στο μαγικό κόσμο της εφημερίδας και των περιοδικών των δεκαετιών του ’50 και του ’60, στην μαγική εποχή των συναντήσεων καλλιτεχνών, διανοούμενων και δημοσιογράφων στου Λουμίδη και στη στιγμή της συγγραφής του θρυλικού "Εγκλήματος στο Κολωνάκι" το 1953, καθώς και ότι ακολούθησε μετά.
Πολύ όμορφη έκδοση, καλογραμμένο κείμενο γεμάτο στοιχεία που θα ενθουσιάσουν τους φίλους του γνωστού συγγραφέα, διανθισμένο με σπάνιες φωτογραφίες της εποχής και ένα υπέροχο πραγματικά εξώφυλλο -η τελευταία συνέχεια του μυθιστορήματος «Έγκλημα στο Κολωνάκι» όπως δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή το 1959! Ο ζωγράφος Νίκος Νομικός (ψευδώνυμο Φ. Δελής) απεικονίζει το Γιάννη Μαρή στο γραφείο του, εν ώρα συγγραφής!
Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για τους αναγνώστες, φίλους, ερευνητές του Γιάννη Μαρή, ενώ διαβάζεται ταυτόχρονα ως ένα γοητευτικό χρονογράφημα μίας άλλης, «καλής» εποχής...

Χρήστος Νάστος


Ο Γιώργος Λεονταρίτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα (μικρασιατικής καταγωγής) και από πολύ νέος ασχολήθηκε με όλα τα είδη της δημοσιογραφίας σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1956 ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης, έγραψε παράλληλα ιστορικά αναγνώσματα, πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες σε εφημερίδες κι άλλα κυκλοφόρησαν σε βιβλία.
Επί σειρά ετών ο Γ. Α. Λεονταρίτης διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), μέλος του Πνευματικού Ιδρύματος «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» και έχει τιμηθεί από την «Ένωση Σμυρναίων» για τη συμβολή του στην έρευνα γύρω από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Ο συγγραφέας του βιβλίου έζησε πολύ κοντά σε πολιτικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ερεύνησε, μελέτησε και συγκέντρωσε στοιχεία για ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν την πορεία αυτού του τόπου κι έφερε στο φως της δημοσιότητας πολλά άγνωστα παρασκήνια που δίνουν άλλη διάσταση σε κρίσιμα κεφάλαια της Ιστορίας μας.
Ο Γιώργος Λεονταρίτης είχε την τύχη όχι μόνο να δουλέψει κοντά στον Γιάννη Μαρή, αλλά και να συνδεθεί στενά μαζί του, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, μέχρι το θάνατο του δημοφιλούς συγγραφέα. Μαθητής και φίλος του, με τη στενή φιλία που μπορεί να ενώσει δυο ανθρώπους, έστω και διαφορετικής ηλικίας, έχει πολλά να θυμηθεί από μια γοητευτική συνοδοιπορία κοντά στον «δάσκαλό» του στη δημοσιογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου